Co jeść a czego unikać podczas diety dr Dąbrowskiej?
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej ma przede wszystkim działanie oczyszczające i dzięki temu usprawniające cały organizm.
Istotą tej diety jest przejście organizmu z odżywiania zewnętrznego na wewnętrzne. Co to oznacza? Na co dzień przy zwykłym odżywianiu czerpiemy energię i substancje odżywcze z zewnątrz, z pożywienia. Dieta dr Dąbrowskiej jest dietą niskokaloryczną, zawiera 450-600 kcal. Po kilku dniach takiego odżywiania organizm otrzymuje sygnał, że z zewnątrz dostarczane jest za mało substancji energetycznych i pokarmowych, więc się przestawia z odżywiania zewnętrznego na wewnętrzne. Zaczyna czerpać energię w pierwszej kolejności z rozkładu substancji zapasowych organizmu (tłuszcze, glikogen) a następnie zaczyna rozkładać różnego rodzaju złogi. Dlatego tak istotne jest trzymanie się ściśle zaleceń diety. Każde odstępstwo, a więc słodki owoc np. pomarańcza, odrobina zdrowej przecież oliwy, łyżeczka miodu itd powoduje przestawienie się organizmu z powrotem na odżywianie zewnętrzne. Jeżeli w tym momencie nadal pozostajemy na diecie to organizm zacznie odczuwać skutki niedoborów, możemy też czuć się osłabieni, pozbawieni energii.
Co więc jeść a czego nie jeść, aby doświadczyć korzyści diety owocowo-warzywnej?
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka, brukselka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- Owoce: jabłka, cytryny, grapefruity;
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
- soku z warzyw i owoców,
- surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
- warzyw gotowanych, duszonych, zup,
- warzyw fermentowanych (kiszonych),
- wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
- owoców i warzyw samodzielnie.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz).
Czas trwania kuracji dietą zależy od ilości złogów w organizmie i od tego, jak organizm ją toleruje. Średni czas trwania to 2 do 4 tygodni, ale może być przedłużony do maksymalnie 6 tygodnie pod kontrolą lekarza.
Dla poprawy zdrowia i profilaktyki można stosować dietę 1 raz w tygodniu lub 1 tydzień w miesiącu.