WYZNACZ SOBIE CEL- warsztat

Warsztaty z wyznaczania celów

Jak wrzucisz w Google hasło: „wyznaczanie celów” to prawie zawsze wyskoczą strony internetowe dotyczące zagadnień wyznaczania celów w biznesie, w pracy.

A co z celami osobistymi? Coraz więcej coachów i trenerów mówi też o celach osobistych. A co roku wyznaczasz sobie sam/sama jakieś cele i  nazywasz to „postanowieniami”.

Wiele z nich jest tak wyśrubowanych, że nawet przy bardzo systematycznej pracy, po kilku dniach, tygodniach, czy miesiącach zauważasz, że nic nie osiągasz, pojawia się zniechęcenie i frustracja a Twoje postanowienie się zakurzyło.

Wyznaczanie celów jest umiejętnością. A skoro tak, to można ją wyćwiczyć. Można poznać techniki wyznaczania celów i wybrać dla siebie te najskuteczniejsze. Zastosować i gotowe! :-))

Jednak pojawia się takie  pytanie: Czy osoby wierzące powinny sobie stawiać cele? Jest takie powiedzenie: „Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to przedstaw Mu swoje plany”. Ale przyjrzyj się uważnie, czy naprawdę tak jest? Czy Bóg  chce, abyśmy w ogóle nie stawiali sobie celów, nic nie planowali i żyli „z dnia na dzień”? Co innego jest planowanie , co innego życie z dnia na dzień. Czym innym nadmierna kontrola czym innym pełne zaufanie do Boga.

Czy Bóg nie uczy nas rozsądnego podchodzenia do różnych spraw?

Księga Przysłów 13 16 mówi: „Roztropny czyni wszystko z rozwagą, a głupiec ujawnia głupotę.”

A co ze słowami zawartymi u Mateusza:

„34 Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie.”

jak je rozumieć w kontekście planowania? Czym innym jest planowanie kolejnych działań a czym innym ciągła o nie troska, zamartwienie się. To brak zaufania do Pana Boga, że wszystko On poukłada najlepiej.

Czym innym jest też zarządzanie odpowiedzialnie swoim życiem, a  oddanie kierownicy Panu Bogu. Wiele osób terminy „kierowanie” i „zarządzanie” używa zamiennie. A przecież zarządzanie to kolejne codzienne czynności, a dopiero kierowanie oznacza, że te czynności mają jakiś głębszy sens, bo idą w dobrym kierunku, bo chodzi o coś ważnego w moim życiu, a nie o samo ich wykonywanie.

Proponujemy krótki warsztat odnośnie wyznaczania celów, ale takich, które są zgodne z Wolą Najwyższego. Będziemy przyglądać się naszym pragnieniom i spróbujemy je  poukładać. Wszystko powierzając Dobremu Bogu, któremu bardziej niż nam samym  zależy na tym, żeby nasze pragnienia się realizowały. A dlaczego? O tym, już w sobotę.

Wiele osób mnóstwo rzeczy planuje, ale ich palny się nie realizują. Albo są źle postawione, albo nie pytają do końca Pana Boga o co Mu chodzi. A dobrze jest pytać, bo :

Iz 55 , 8 „Bo myśli moje nie są myślami waszymi
ani wasze drogi moimi drogami –
wyrocznia Pana. „

Warsztaty polecamy modlitwie.

***************************************************************************************

Najbliższy termin:  w godz. 19.00-21.00

miejsce: Łódź

zapisy: kontakt (małpka) fundacjabetania.pl

telefon: Dorota Piwowarska 607-072-369

płatność: 50 zł (jeśli dla kogoś opłata stanowi przeszkodę, a potrzebuje takiego warsztatu, to proszę napisać do nas, coś wymyślimy, żebyś mógł skorzystać), płatność gotówką na miejscu

następny warsztat: zarządzanie czasem

termin: do ustalenia

Czy w Kościele tydzień nie ma swojego porządku? czy Dzień Pański nie przypada co tydzień? Czy Msza Święta nie ma swojego porządku? Czy rekolekcjonista nie prowadzi kalendarza czy innego organizera, żeby wiedzieć, gdzie i kiedy ma głosić Słowo Boże? To wszystko wiąże się z planowaniem czasu. Bóg jest Bogiem porządku. Na wszystko jest czas.

zapisy: kontakt (małpka) fundacjabetania.pl

telefon: Dorota Piwowarska 607-072-369